søndag den 16. september 2018

Fusionsbrunsvigeren - Evas yndlingsbrunsviger🤎


Jeg deltog i går i Spis-Odense-Foodfestival´s brunsvigerkonkurrence på rådhuset i Odense.

Til denne lejlighed, havde jeg udviklet en ny brunsviger, som er en fusion mellem min ØKO SPELTBRUNSVIGER og min dejlige veninde Mette´s gode brunsviger.

Jeg vandt desværre ikke, men det var sjovt og inspirerende at være med alligevel.

Denne brunsviger er blevet min/vores yndlingsbrunsviger og den vi altid bager nu.

Og hvad skal man nu kalde sådan en brunsviger, når man allerede har Øko. Speltbrunsviger & Fynsk brunsviger på bloggen (som i øvrigt er to virkelig gode brunsvigere også) Fusionsbrunsvigeren selvfølgelig ;-)
Alle ingredienser er øko., bortset fra farinen, den er svær af finde økologisk.

1 bradepande fynsk fusionsbrunsviger:
dej:
100 g. smør
3 dl. vand
1/2 dl. sukker
1 tsk. kardemomme
25 g. gær (øko. altid øko!)
550 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)
1 æg
1 tsk. salt

remonce:
250 g. smør
400 g. farin
1 spsk. vaniljesukker
1/2 dl. piskefløde

pynt:
marcipanhjerter med saltkaramel og chokoladeknap

Fremgangsmåde:
Smelt smørret og tilsæt vandet. Hæld det i en røreskål og tjek om vandet er "lillefingervarmt" hvis det er varmere end det, så afkøler du selvfølgelig inden du fortsætter.
Tilsæt sukker, kardemomme og gær. Lad gæren opløse sig.
Pisk æg og salt sammen og stil det til side,
Tilsæt melet, bortset fra 50 g. rør sammen og tilsæt til sidst æggeblandingen. Ælt godt på røremaskine, til dejen slipper skålens kanter. Dejen er til den våde side, men sådan skal den være.
Drys lidt af det gemte mel på toppen og lad dejen hæve tildækket i en halv times tid. Dejen skal være lidt klistret, men dog så fast, at den kan holde sig oppe som her - altså ikke flyde ud, gør den det, tilsætter du lidt mere mel:

Imens dejen hæver laver du remoncen.

Smelt smørret og tilsæt resten. Kog op kortvarigt, sukkeret er smeltet og massen er homogen. Sæt gryden til afkøling.

Beklæd en bageplade med bagepapir og hæld dejen ud heri. Drys et tyndt lag mel på dejen, så du kan røre ved den uden at klistre fast til den. Bred dejen ud, så den fylder hele pladen. Lad den hæve i ca. 45 min.

Når dejen har hævet, prikker du små huller i overfladen med fingrene.
Rul "pølser" af stanniol og læg under bagepapiret rundt i kanten af dejen. Det holder dejen oppe, så der ikke løber remonce ind under bunden når brunsvigeren bages.

Hæld straks den afkølede remonce på og sæt brunsvigeren midt i en 200 grader varm ovn. Lad den bage i ca. 12-15 minutter, eller indtil kanterne har fået en anelse farve.

Lad brunsvigeren afkøle en smule og spis den imens den stadig er lun. Pynt evt. med marcipan.

mandag den 3. september 2018

Vietnamesisk nudelsalat med sprøde miniruller


Jeg er vild med det vietnamesiske køkken og i går havde jeg helt vildt lyst til denne ret, som jeg tidligere har nydt hos søde Hanh i Banhmisaigon.dk og senest også hos Storms Pakhus begge varianter var super lækre.
I aftes fik jeg så rekonstrueret retten hjemme i mit eget køkken, med et ret godt resultat, synes jeg.
Rettens vietnamesiske navn kan jeg ikke huske, så den er døbt noget dansk ;-)

Køb forårsrullerne hos en asiatisk købmand, de smager SÅ meget bedre end andre frostvarianter fra danske supermarkeder. 

Vietnamesisk nudelsalat med sprøde miniruller, til 4 pers.:
1 pakke mini forårsruller med 20 stk. - læs ovenover.
150 g. risnudler
1 mini romainesalathoved, i tynde strimler
1 pose sukkerærter, blancheret i 1 min. og skåret på skrå
4 dl. edamamebønner uden bælge, blancheret i 1 min. i saltet vand
4 mellemstore gulerødder, i tynde stave (marinade 1/2 dl. sukker + 1/2 dl. eddike + 2 spsk. vand)
4 forårsløg, i tynde skrå skiver
1/2 agurk, i tynde stave
evt. bønnespirer

Topping: 
hakkede ristede saltede peanuts
sød chilisauce

Fishsauce-Dressing: 
1 fed hvidløg
1/2 rød chili
4 spsk. fischsauce
saft fra 2 limefrugter
2-3 spsk. rørsukker
lidt vand
friskkværnet sort peber

Fremgangsmåde:
Vask og klargør alle grøntsagerne. Mariner gulerødderne i sukker og eddike, imens du klargør resten. 

Fishsauce-dressing; I en morter, mortes hvidløg og chili sammen med sukker til en pasta.Tilsæt fischsauce og limesaft og et par spiseskefulde vand. Smag til om der skal lidt mere fischsauce i. Dressingen skal være sur/sød med smag af fischsauce, dog uden sidstnævnte dominerer.

Tilbered risnudlerne efter pakkens anvisning. Brus dem over med koldt vand og dryp dem godt af i en sigte. Bruger du de lange risnudler, så klip dem over med en saks når de er kogt, så du får lidt kortere nudler, som er nemmere at spise. Strint evt. lidt sesamolie over, hvis su har. 

Tænd ovnen på 225 grader. Læg de frosne forårsruller på bagepapir og bag dem i 10 minutter.
Lad dem afkøle lidt inden du skærer dem over med et skråt snit på midten.

Læg risnudlerne i 4 dybe tallerkener. Fordel grøntsagerne omkring dem og hæld dressingen over.
Top med de lune forårsruller og hakkede peanuts samt forårsløg. Server den søde chilisauce til - NYD!