Velkommen til mit køkken, her finder du en samling af mine yndlingsopskrifter. Mad er min store passion. Jeg elsker at være kreativ i køkkenet, her lader jeg op, imens nye retter opstår. Jeg inspireres af menukort, på rejser og hvor jeg ellers nyder mine måltider. Jeg prioriterer økologi og dyrevelfærd. Kig med og lad Dig inspirere. Tilmeld Dig gerne min facebookside "Evas Køkken" og få opdateringer v/nye indlæg
fredag den 23. september 2016
Kombucha fra Aarstiderne
*sponsoreret indlæg*
I forrige uge blev jeg kontaktet af Aarstiderne, som tilbød at jeg kunne prøve deres kombucha-smagekasse. Helt perfekt, for jeg har længe gået med tanker om, at fremstille min egen kombucha.
Jeg har aldrig smagt kombucha, så viste ikke hvad jeg skulle forvente, har dog læst om dens gavnlige og helbredende egenskaber, og her er listen lang. Bl.a kan nævnes at den har en afgiftende effekt på leveren samt at den styrker immumforsvaret.
Kombucha er fermenteret sød the, hvor en symbiose af bakterie- og gærkulturer arbejder sammen og omdanner det tilsatte sukker i théen til alkoholer, organiske syrer og andre næringsstoffer, som både giver kombucha sin perlende tilstand og smag samt sin probiotiske effekt.
Kombucha er en sund og læskende drik, med et sukkerindhold på under 7% og en alkoholprocent på under 1%.
Kombucha indeholder vitaminer, aminokulturer og bakteriekulturer, som alle styrker tarmen og de metaboliske processer i kroppen (fordøjelsesprocesserne).
Kombucha kan også indeholde gluconsyre, som har en afgiftende effekt på leveren.
Indholdet af de gavnlige stoffer varierer fra produkt til produkt og er desuden afhængig af, om der tilsættes frugt til eftergæring.
Du kan læse om Kombuchaens historie HER!
Min oplevelse af Kombucha:
Jeg er generelt ret ensporet hvad angår drikkevarer.
Jeg drikker primært vand, en del urtethe, sjældent drikker jeg et glas god rødvin, men jeg rører stort set aldrig koffeinholdige drikke og aldrig sodavand. Jeg bryder mig ikke om kulsyrens virkning i min mave. Bliver faktisk utilpas af det.
Det har intet med at gøre, at jeg har besluttet mig for at være sund på dette område! Min krop og velbefindende har det bare bedst sådan.
Kombucha smager som en meget mild udgave af en sodavand. Let perlende effekt og en anelse sød, kun en anelse, men nok til at smagsoplevelsen bliver rigtig dejlig. Jeg kan virkelig godt lide det, og er faktisk ret høj over, endelig at have "fundet" en drik mere til mit snævre udvalg,
Smagsnuancerne kan jeg ikke rigtig skelne. I min smage-kasse var disse varianter; neutral, fennikel, askebark, hindbær/hibiscus.
Jeg tror egentlig at jeg er mest til den neutrale kombucha. Nok fordi at jeg ikke får en væsentlig anderledes oplevelse af smagsvarianterne.
Kombucha har en let afførende effekt og det anbefales, at man max drikker 3 dl. pr. dag. Uden at gå i detaljer, kan jeg oplyse, at jeg oplevede den effekt ved mit første bekendskab med kombuchaen :-)
På Aarstidernes hjemmeside kan du finde opskrifter på at lave sin egen Kombucha, det kan du læse om HER!
Men inden du evt. kaster dig ud i projektet, kan jeg anbefale at du prøver smagekassen, så du får en fornemmelse af hvad det er Kombucha-smagekassen
Jeg er i hvert fald blevet vild med kombucha og skal have bestilt en kasse mere, sammen med min levering af vegetarkassen i næste uge.
Avocadosalat - familiens favorit
Denne simple og enkle salat får vi flere gange om ugen sommeren igennem.
Det er min mands yndlingssalat og den han oftest efterspørger og mestrer at lave selv.
Salaten har jeg aldrig fået lagt på bloggen, det er nemlig ofte sådan med de simple retter, at jeg tænker; den er der ingen grund til at blogge om, for den kombination kender de fleste.
Men her får I den alligevel, efter opfordring fra min mand, som mener, at andre ikke-så-køkken-kyndige som ham selv kunne have glæde af den :-)
Avocadosalat til 4 personer:
2 mini romainesalater
1 lille bakke cherrytomater
2 avocadoer
100 g. god fåre/gede feta
2 fintsnittede forårsløg
Dressing:
3/4 dl. god olivenolie
2 spsk. æbleeddike
1 spsk. flydende honning
1 tsk. dijonsennep
1 fed hvidløg, presset
salt & peber
Drys: ristede og saltede græskarkerner og evt. lidt frisk basilikum.
Vask grøntsagerne.
Riv salaten i mindre stykker og fordel den i et fad.
Halvér tomaterne, befri avocadoerne for skræl og sten og skær dem i store tern. Skær forårsløgene i tynde skrå skiver.
Læg avocado, tomater og forårsløg ovenpå salaten.
Pisk dressingen sammen og hæld den over salaten.
Top med smuldret fetaost og ristede græskarkerner.
Salaten passer til de fleste retter synes vi :-)
søndag den 18. september 2016
Økologisk speltbrunsviger
I går deltog jeg i SPIS Odense foodfestival´s brunsvigerkonkurrence, som fandt sted på Rådhuset i Odense, med min 6 årige søn.
Vi vandt desværre ikke, kom ikke engang i top 3, selvom jeg ellers havde gode chancer med kun 16 deltagere, Øv! men det var sjovt at deltage og vi melder os nok under fanerne til næste år igen :-)
Jeg fik ellers en god feedback fra dommerne, hvor især mestersvenden fra Wendorf var meget imponeret over, at jeg kunne få en så luftig bund af en dej som udelukkende består af speltmel.
De besøgende roste også vores brunsviger rigtig meget og min bradepande var faktisk den der var tømt først, så det tager jeg som et kompliment.
Jeg blev efter konkurrencen spurgt af en journalist, hvad jeg ville ændre på min brunsviger til næste år, og til det svarede jeg: "ingenting, for vi elsker den som den er"
Og sådan er det jo netop med brunsviger, der er mange meninger om, hvordan den perfekte brunsviger skal smage, om den skal være snasket, sukkersprød på toppen eller med moderat snask.
For mig er dette verdens bedste brunsviger, med blød og luftig bund og med en fluffy og homogen remonce, som ikke er for dominerende.
Jeg tilsætter lidt kagecreme til remoncen, på den måde bliver den mere stabil og du undgår smørsøer på din brunsviger.
Og så lader jeg den hæve i en time i 2. omgang, på den måde bliver den luftig og blød i bunden.
Brunsvigeren er bedst på dagen hvor den er bagt, men du kan sagtens lune den i ovnen dagen efter i 7-8 min. ved 175 grader, eller 10 sek. pr. stykke i microovnen.
Og husk altid; gode råvarer giver god smag. Speltmelet jeg bruger, har en rigtig god kvalitet, hvilket giver en perfekt blød og luftig bund.
Økologisk speltbrunsviger:
Dej:
3 dl. øko. sødmælk
45 g. øko. rørsukker
60 g. øko. smør (rigtig smør aldrig blandingsprodukt)
25 g. øko. gær (altid øko. gær)
1 tsk. kardemomme
1/2 tsk. salt
450 g. øko. sigtet speltmel (jeg bruger den fra Urtekram -tyrkis pose)
Remonce:
150 g. øko. smør
1/2 dl. øko. sødmælk
250 g. farin
1 spsk. vaniljesukker
50 g. kagecreme-pulver (jeg bruger Dr. Oetker)
Pynt:
Marcipanstjerner med chokolade.
Start med at lave dejen:
Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælken og hold lillefingeren i gryden indtil temperaturen er "lillefingervarm".
Hæld mælkeblandingen i en røreskål og tilsæt salt, sukker og kardemomme.
Smuldr gæren heri og lad gæren opløse sig helt inden du tilsætter melet.
Rør dejen i 2 minutter på maskinen (eller rør den i en skål med en ske) jeg rører kun min dej i kort tid, det giver det bedste resultat synes jeg.
Drys et tyndt lag mel over den klistrede dej og lad den hæve under et klæde i 30 min.
Imens dejen hæver laver du remoncen:
Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælken og derefter farin, vaniljesukker og kardemomme.
Kog remoncen i 1 min og tag den fra varmen. Tilsæt kagecreme-pulveret og pisk rigtig godt så der ikke er klumper i remoncen. Lad remoncen køle af imens dejen hæver.
Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud derpå. Dejen skal være til den klistrede side så prøv at undgå at tilsætte for meget mel.
Pres dejen flad og løft den over på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk dejen helt ud i pladen. Pres den jævnt over det hele med flade hænder, så dejen bliver lige høj over det hele.
Tryk små fordybninger med knoerne jævnt over hele dejen.
Læg små ruller af sølvpapir rundt i hjørnerne og i siderne af dejen, så der dannes en lille kant hele vejen rundt. På den måde holder fyldet sig oven på brunsvigeren.
Bred remoncen ud over dejen og lad den hæve i en time et lunt sted, men undlad at overdække den!
Tænd ovnen på 210 grader. Drys evt. lidt farin over brunsvigeren.
Bag brunsvigeren lidt under den midterste rille i ovnen i ca. 10-12 min. Min bliver perfekt efter 12 min. men ovne varmer forskelligt, så hold øje med at den ikke får for meget, så bliver den tør.
Når min brunsviger har været i ovnen i ca. 10 min. begynder remoncen at løfte sig og boble op. Når den gør det, holder jeg øje med den og giver den 1-2 minutter mere og tager den straks ud.
Så ser den sådan ud:
Nu er den perfekt!
Nyd brunsvigeren lun og nybagt.