Velkommen til mit køkken, her finder du en samling af mine yndlingsopskrifter. Mad er min store passion. Jeg elsker at være kreativ i køkkenet, her lader jeg op, imens nye retter opstår. Jeg inspireres af menukort, på rejser og hvor jeg ellers nyder mine måltider. Jeg prioriterer økologi og dyrevelfærd. Kig med og lad Dig inspirere. Tilmeld Dig gerne min facebookside "Evas Køkken" og få opdateringer v/nye indlæg
fredag den 31. juli 2015
Blomkålssalat med kapersvinaigrette
Jeg elsker rå blomkål og har gået med tanker i hovedet om denne sammensætning de sidste par dage.
I denne tid kan du få dejlige danske blomkål i butikkerne, de danske grøntsager i sæson smager bare allerbedst!
Kombinationen med de salte kapers og oliven er virkelig god, til den sprøde blomkål og syrlige dressing.
Blomkålssalat til 4 pers.:
1 blomkålshoved
1 dl. kapers
1 stort bundt dild
1 dl. udstenede grønne oliven (køb nogle af god kvalitet)
1 lille blok god feta, evt. gedefeta
Vinaigrette:
1 dl. koldpresset olivenolie
4 spsk. æbleeddike
2 tsk. rørsukker
2 tsk. dijonsennep
salt og friskkværnet peber
Skyl blomkålen og lad den dryppe af. Skær den i skiver og bræk skiverne i mindre bidder.
Læg kålen i en skål, hæld de afdryppede kapers over.
Hak oliven groft og bland dem med blomkål og kapers.
Skyl dilden, hak den fint og drys den over blomkålen.
Pisk vinaigretten godt sammen, smag til med salt og peber. Pas på den ikke bliver for salt, da ost, oliven og kapers bidrager med salt til salaten.
Bland vinaigretten i salaten. Lad den stå på køkkenbordet og trække i 15 min.
Bræk osten i mindre stykker og drys den over salaten.
Vi fik salaten som tilbehør til sesamstegte frikadeller og kartoffelsalat med bacon og ærter
Her er salaten i en lidt anderledes version med rucola, blancherede bønner, feta samt blomkål.
Bananmuffins med kokos og chokolade
Jeg postede forleden, opskriften på min yndlingsbanankage på min facebookside og på bare et døgn, havde kagen haft over 5000 visninger.
Det er også en super lækker kage, og da det er alt for længe siden, jeg sidst har bagt den, besluttede jeg mig for, at bage kagen til vores dagstur til kolonihaven.
Vores køkken er delvist pakket ned p.t. grundet vandskade, så jeg havde ikke mine bageforme ved hånden. Derfor blev kagen til muffins, hvilket fungerede rigtig fint.
Jeg havde dog ikke tid til at overtrække med smeltet chokolade, så chokoladen blev hakket og kom i dejen, Lidt kanel blev også tilsat, og hvedemelet blev udskiftet med sigtet spelt, med rigtig fint resultat.
8 store bananmuffins:
3 æg
1 dl. rørsukker
2 modne bananer, mosede
75 g. stuetempereret smør
1 spsk. vaniljesukker
1,5 tsk. bagepulver
1,5 tsk. kanel
30 g. kokosmel
100 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)
1 nip salt.
70 g. grofthakket 70 % chokolade.
Rør æg og sukker lyst. Tilsæt bananmosen og smør, rør godt.
Sigt mel, bagepulver, kanel og vaniljesukker i dejen. tilsæt kokosmel, chokolade og salt og vend til sidst melet i.
Fyld dejen i muffinsforme og bag kagerne midt i en 175 grader varm ovn i ca 30 min. eller indtil en kødnål kommer ren op, når du stikker den i midten.
Drys evt. kagerne med flormelis, eller overtræk dem med smeltet chokolade.
Et stemningsbillede fra kolonihaven.
fredag den 24. juli 2015
Kålwraps med kød, baba ganoush og råkost
Jeg er blevet helt vild med kålwraps! Synes, at de tortillas man kan købe i butikkerne, er af ringe kvalitet med grim smag af konserveringsmiddel/eddike. Så med mindre man laver sine egne pandebrød foretrækker jeg til en hver tid kålversionen. Og overraskende nok, så mætter de lige så godt, som en brødtortilla.
I denne version som vi fik i aftes, var der langtidsbraiseret okse, men de er lige så velsmagende med stegt kylling, eller lam, eller hakket krydret okse, lam, gris eller kylling - brug hvad du bedst kan lide, og har tid til at tilberede. En rest kød fra aftenen før er også meget velegnet.
Jeg har ikke skrevet mængder på, men beregn ca. 2 kålblade pr. voksen og 1 pr. barn.
Kålwraps:
Spidskål
kød efter eget valg
revet gulerod
revet rå rødbede
rødløg
tomater i tern
avocado
rød chili
oliven
god ost
ristede pinjekerner
Harissa (rød chilisauce)
Baba Ganoush - se opskrift HER!
Skyl kålbladene godt og slyng/ryst dem godt fri for va
Tilbered kødet, riv det i strimler.
Fyld kålbladet og rul det - NYD!
Juice med æble, passionsfrugt, ingefær og vanilje
Denne juice er en af mine yndlingsjuicer! Den smager lidt hen ad bubblegum og er ikke specielt sød.
Jeg deltager i en konkurrence hos nu3.dk om at levere den bedste juice/smoothieopskrift og denne juice er mit bidrag.
2 glas juice:
6 øko. æbler
1 stykke ingefær på størrelse med en stor valnød
2 passionsfrugter
2 tsk. baobabpulver
1 tsk. vaniljepulver
Kør ingefær og æbler gennem juicemaskinen.
blend juicen sammen med indholdet af 2 passionsfrugter, vaniljepulver og baobabpulver. Du skal blende i 5 minutter, for at findele kernerne fra passionsfrugterne.
Server med isterninger og sugerør - NYD!
Grønne kyllingefrikadeller
I sidste uge lavede jeg disse lækre sunde kyllingefrikadeller med masser af spinat og krydderurter. Vi fik dem som aftenret med nye kartofler, dampede grøntsager og en kold skyrdresssing, men de er også velegnede som fyld i en grovbolle, eller på rugbrød.
4 personer:
500 g. hakket kyllingekød
1 løg
2 fed hvidløg
150 g. spinat (jeg brugte frosset spinat)
1 håndfuld frisk oregano
1-2 stilke mynte
1 æg
1 dl. parmesanost
revet skal fra en øko. citron
1 rød chili, finthakket
1 tsk. salt
friskkværnet peber
Optø spinaten. Blend den med løg, hvidløg, krydderurter og æg. Bland kyllingekødet i massen,sammen med parmesanost, revet citronskal, salt og peber.
Form farsen til frikadeller, læg dem på bagepapir og sæt dem i en 200 grader varm ovn. Efter 20 min. vender du frikadellerne og giver dem 10 minutter mere på den anden side.
mandag den 13. juli 2015
Rugbrødslagkage med blåbær og chokolade
Foto: fotograf Julie Vöge
I min forestilling, skulle en rugbrødskage indeholde syltede solbær og masser af mørk chokolade, sådan endte denne ikke ud, den blev med blåbær og lime, samt god valrhonachokolade.
En dejlig og ikke for sød kage.
Hvis du vil fedtreducere kagen, kan du udskifte fløden med skyr.
Påberegn, at du skal starte dagen før, med at bage bundene og sylte blåbærrene.
Rugbrødslagkage til 8-10 pers.
Bunde:
150 g. mørkt rugbrød uden kerner
100 g. hasselnødder
3 æg
130 g. sukker
1 tsk. bagepulver
3 spsk. kartoffelmel
Flødecreme:
250 g. mascarpone
3 dl. piskefløde
kornene fra 1 vaniljestang (den tomme stang skal bruges til de syltede blåbær)
3 spsk. flormelis
revet skal fra en øko. lime (husk at vaske den godt)
Syltede blåbær:
400 g. frosne blåbær (bedst med vilde blåbær, de har mere smag og farve, kan købes på frost i LIDL)
4 spsk. sukker
den tomme vaniljestang (fra flødecremen)
100 g. god mørk chokolade evt. valrhona. (50 g. til fyld i kagen og 50 g. til drys på toppen)
1 håndfuld friske blåbær (til topping) eller stedmoderblomster.
Start dagen før med at sylte bær og bage bunde.
Skrab kornene ud af vaniljestangen. Gem kornene i køleskabet i en lille lufttæt beholder med 1 spsk. sukker.
Læg den tomme vaniljestang i en gryde sammen med de frosne blåbær og 4 spsk. sukker.
Giv det et hurtigt opkog og lad det køle af, inden du sætter det i køleskabet til næste dag.
Blend rugbrødet til krummer. Blend nødderne til fint nøddemel.
Pisk de tre æg med sukkeret til en luftig masse.
Bland kartoffelmel og bagepulver med det blendede rugbrød samt nøddemelet.
Vend æggemassen deri og hæld dejen i en smurt springform.
Bag i 20-25 minutter på anden nederste ovnrille ved 185 grader.
Afkøl bunden helt inden du dækker den til, til næste dag.
Flødecreme: sigt de syltede bær og rør saften fra bærrene i mascarponen sammen med vaniljekorn, flormelis og revet limeskal.
Pisk fløden til skum og bland den med mascarponen med lette tag, så luften bevares i cremen.
Hak 50 g. af chokoladen groft.
Flæk bunden på midten. Den er ret porøs og kan drille lidt, men det betyder ikke så meget, hvis den går lidt i stykker, det fornemmes ikke når den samles. Jeg bruger min pizzaspadde af stål til at flytte den øverste bund med, så holder den nogenlunde formen.
Læg de syltede blåbær på bunden og drys den grofthakkede chokolade over. Derpå fordeler du halvdelen af flødecremen over bunden og lægger den sidste bund på. Fordel det sidste flødecreme over bunden.
Lav spåner af det sidste chokolade ved at trække en skarp kniv henover overfladen, eller hak den fint. Drys chokoladen på toppen af kagen sammen med lidt friske blåbær eller stedmoderblomster.
onsdag den 8. juli 2015
Lækre boller med spelt, grahamsmel, hasselnødder og æble
I aftes bagte jeg disse lækre boller, ud fra hvad jeg havde i huset.
Jeg bager stort set altid uden opskrift, så vi har fået mange variationer af boller gennem tiden. Jeg tilføjer altid lidt revet frugt eller grønt, det giver en god saftig bolle.
Vi spiser egentlig ikke så meget brød som vi gjorde førhen, men jeg har altid en pose boller i køleskabet, til eftermiddagsmad til vores 5 årige søn i børnehaven. Jeg luner en bolle på brødristeren om morgenen, og så bliver der sparket liv i den igen, og den er som nybagt. På den måde, kan bollerne nemt holde sig en hel uge på køl.
Denne version er lidt i luksusudgaven, da den indeholder mælk, smør og æg.
15 store bløde boller:
2,5 dl. mælk
25 g. økologisk gær - se her hvorfor det for mig er vigtigt at vælge det dyre økologiske gær!
50 g. smør
1 spsk. honning
1 tsk. salt
1 tsk. vaniljepulver
2 tsk. kardemomme
2 æg
100 g. hele hasselnødder
1 revet æble
200 g. grahamsmel
400 g. sigtet speltmel
Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælken, hold konstant din lillefinger i gryden, indtil mælken har den rette temperatur til gæren.
Hæld mælkeblandingen i en røreskål, tilsæt gær, kardemomme, vaniljepulver, salt og honning.
Når gæren er opløst tilsætter du revet æble, hasselnødder og de 2 æg.
Tilsæt gramhamsmel og rør rundt, tilsæt speltmel. Rør 10 min. på maskine eller ælt dejen i hånden. Hvis du ælter i hånden, skal der måske lidt mere speltmel i, ellers er den formentlig for klistret.
Lad dejen hæve i 40 min.
Sæt 15 boller på en bageplade med en ske. Dejen skal være klistret, men dog ikke så klistret at den flyder ud, juster med speltmel, hvis den er for lind.
Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse og bag dem midt i en 220 grader varm ovn i ca. 20 min. eller indtil de er gyldne og sprøde.
Nydes med koldt smør :-)